Archiwum 26 marca 2015


mar 26 2015 Ciasto ze szpinakiem, mascarpone i granatem...
Komentarze: 0

 

Bez tytułu

Składniki:
• 450g mrożonego szpinaku
• 1 i 1/3 szklanki cukru
• 3 jajka
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 350 ml śmietany kremówki [36%]
• laska wanilii
• 1 opakowanie serka mascarpone
• granat

Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć. Jajka zmiksować dokładnie z cukrem. Powoli wlewać olej i wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać szpinak i wymieszać. Masa powinna być gęsta i ciężka.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę [sprawdzić patyczkiem, kiedy ciasto będzie gotowe- gdy po wyjęciu patyczka z ciasta będzie on suchy].
Ciasto pozostawić do ostudzenia.
Górę ciasta ściąć i pokruszyć. Śmietanę ubić i dodać do niej serek mascarpone. Posmarować tym wierzch ciasta, oprószyć okruchami, lekko je wgniatając w masę. Ozdobić miąszem granatu

Smacznego!